Lëvizni
Notification

A do ta lejoni One IBC t'ju dërgojë njoftime?

Ne vetëm do t'ju njoftojmë lajmet më të reja dhe zbavitëse.

Po lexoni në Shqip përkthim nga një program AI. Lexoni më shumë në Disclaimer dhe na mbështesni për të redaktuar gjuhën tuaj të fortë. Preferoni në anglisht .

BE heq UAE, Zvicra, Mauritius nga listat e parajsave tatimore

Koha e azhurnuar: 12 Nov, 2019, 18:27 (UTC+08:00)

Në mes të tetorit 2019, ministrat e financave të Bashkimit Evropian ranë dakord për të hequr Emiratet e Bashkuara Arabe, Zvicra dhe Mauritius nga listat e bllokut të vendeve që konsiderohet se veprojnë si parajsa taksash, një veprim që aktivistët e quajtën një "zbardh".

Ata më pas shtuan vendet në listën e BE-së të juridiksioneve në përputhje me taksat pasi ranë dakord për bashkëpunim të plotë me kërkesat e taksave të bllokut për kryerjen e transaksioneve me vendet anëtare.

EU removes UAE, Switzerland, Mauritius from tax haven lists

BE prej 28 vendesh krijoi një listë të zezë dhe një listë gri të parajsave tatimore në dhjetor 2017 pas zbulimeve të skemave të përhapura të shmangies të përdorura nga korporatat dhe individët e pasur për të ulur faturat e tyre të taksave. Si pjesë e rishikimit të rregullt të listave, ministrat vendosën të heqin Emiratet e Bashkuara Arabe nga lista e zezë e BE që mbulon juridiksionet që kanë dështuar të bashkëpunojnë me BE për çështjet e taksave.

Ishujt Marshall gjithashtu është hequr nga ajo listë, e cila ende përfshin nëntë juridiksione jashtë-BE - kryesisht ishuj të Paqësorit me pak marrëdhënie financiare me BE.

Emiratet e Bashkuara Arabe, qendra më e madhe financiare e cila ishte në listën e zezë, u hoq sepse në shtator ajo miratoi rregulla të reja mbi strukturat në det të hapur, tha BE, duke i dhënë asaj një fletë të pastër mbi praktikat e saj të taksave.

BE nuk shton automatikisht vendet që nuk ngarkojnë asnjë taksë - një shenjë e të qenit një parajsë taksash - në listën e saj të zezë, por ajo kërkoi që Emiratet e Bashkuara Arabe të vendosin rregulla që do të lejonin që vetëm kompanitë me një aktivitet ekonomik real atje të përfshihen në mënyrë që të zvogëlojnë rreziqet të shmangies së taksave.

"TRAJTIME T SW ELLT"

Sipas një versioni fillestar të rregullimit, Emiratet e Bashkuara Arabe përjashtuan nga kërkesa "të gjitha entitetet në të cilat qeveria e Emirateve të Bashkuara Arabe, ose ndonjë prej Emirateve të Emirateve të Bashkuara Arabe, kishin pronësi të drejtpërdrejtë ose indirekte (pa prag) në kapitalin e saj aksionar", një dokument i BE tha

Kjo reformë u konsiderua e pamjaftueshme nga shtetet e BE dhe nxiti një ndryshim, të miratuar në shtator, që përjashtonte nga kërkesa vetëm kompanitë në të cilat qeveria e Emirateve të Bashkuara Arabe zotëron drejtpërdrejt ose indirekt një pjesë të kapitalit prej 51%.

Kjo reformë u konsiderua nga ministrat e BE si e mjaftueshme për të hequr Emiratet e Bashkuara Arabe nga lista e zezë.

Partneri kryesor ekonomik Zvicra u hoq nga lista gri e BE-së që mbulonte vendet që janë zotuar të ndryshojnë rregullat e tyre të taksave për t'i bërë ato në përputhje me standardet e BE-së. Ajo i ka përmbushur zotimet e saj, tha BE, dhe për këtë arsye nuk është më e listuar.

Ata gjithashtu hoqën ishullin e Mauritius të Oqeanit Indian, Shqipërinë, Kosta Rikën dhe Serbinë nga lista gri, duke lënë rreth 30 juridiksione në listë.

Pse është kaq e rëndësishme përputhshmëria? Cilat janë pasojat për mos bashkëpunim?

Bashkimi Evropian solli këto masa për të promovuar transparencën midis atyre vendeve që dëshirojnë të bëjnë tregti me BE. Për më tepër, vendet e tilla që kërkojnë marrëveshje tregtare janë ekzaminuar për masa të largëta të taksave dhe konkurrencës për të siguruar që regjimi tatimor nuk është i dëmshëm. Së fundmi, është e nevojshme të sigurohet që niveli i taksave të pasqyrojë aktivitetin e mirëfilltë ekonomik dhe jo infrastrukturën artificiale të taksave.

Për vendet që vazhdojnë të dështojnë të zbatojnë, sanksionet ka të ngjarë të ndjekin si në bllok ashtu edhe në atë kombëtar. Ata që nuk arrijnë të respektojnë nuk do të marrin fonde të BE në të ardhmen. Masa të tjera përfshijnë tatimin në burim, raportimin e taksave në juridiksionet kombëtare dhe kontrollet e plota.

( Burimi: Reuters)

Lexo më shumë

Rreth Nesh

Ne jemi gjithmonë krenarë që jemi një ofrues me përvojë i Shërbimeve Financiare dhe të Korporatave në tregun ndërkombëtar. Ne ju ofrojmë vlerën më të mirë dhe më konkurruese për ju si klientë të vlerësuar për të shndërruar qëllimet tuaja në një zgjidhje me një plan të qartë veprimi. Zgjidhja jonë, suksesi juaj.

US