Lëvizni
Notification

A do ta lejoni One IBC t'ju dërgojë njoftime?

Ne vetëm do t'ju njoftojmë lajmet më të reja dhe zbavitëse.

Po lexoni në Shqip përkthim nga një program AI. Lexoni më shumë në Disclaimer dhe na mbështesni për të redaktuar gjuhën tuaj të fortë. Preferoni në anglisht .

Arsyet kryesore pse të investosh në Vietnam

Koha e azhurnuar: 23 Aug, 2019, 16:59 (UTC+08:00)

Vietnami është tregu i tretë më i madh në Azinë Juglindore dhe një nga ekonomitë me rritjen më të shpejtë në botë. Kostot e ulëta dhe rregulloret që inkurajojnë investimet e huaja janë vetëm disa nga elementët kryesorë që tërheqin sipërmarrësit e huaj. Në këtë artikull, ne ju paraqesim 9 arsyet / avantazhet kryesore - pse duhet të investoni në Vietnam.

Top Reasons Why to Invest in Vietnam

1. Vendndodhja strategjike

E vendosur në qendër të ASEAN, Vietnami ka një vendndodhje strategjike. Shtë afër tregjeve të tjerë të mëdhenj në Azi, fqinji më i dukshëm i tyre është Kina.

Vija e saj e gjatë bregdetare, hyrja e drejtpërdrejtë në Detin e Kinës Jugore dhe afërsia me rrugët kryesore të transportit në botë japin kushte perfekte për tregtinë.

Dy qytete kryesore në Vietnam janë Hanoi dhe Qyteti Ho Chi Minh. Hanoi, kryeqyteti, është i vendosur në veri dhe ka mundësi jashtëzakonisht të përshtatshme tregtare. Qyteti Ho Chi Minh, më i madhi për nga popullsia, ndodhet në jug dhe është meka industriale e Vietnamit.

2. Bërja e biznesit po bëhet më e lehtë çdo vit

Vietnami ka bërë ndryshime të shumta në rregulloret e tyre për t'i bërë investimet në Vietnam më transparente.

Për sa i përket lehtësisë për të bërë biznes, Vietnami u rendit 82 nga 190 vende në 2016. Krahasuar me vitin e kaluar, renditja u përmirësua me 9 pozicione.

Kjo rritje ishte rezultat i përmirësimeve në disa procese të të bërit biznes. Për shembull, qeveria i bëri më të lehta procedurat e marrjes së energjisë elektrike dhe pagimit të taksave, sipas raportit të Bankës Botërore.

Bazuar në modelet e tyre ekonomike, Ekonomia e Tregtisë parashikon që Vietnami të renditet në vendin e 60 deri në vitin 2020. Prandaj, perspektivat e ardhshme të lehtësisë për të bërë biznes në Vietnam janë shumë premtuese.

3. Marrëveshjet tregtare

Një tregues tjetër i hapjes ndaj ekonomisë globale janë marrëveshjet e shumta tregtare që Vietnami ka nënshkruar për ta bërë tregun më liberal.

Disa nga anëtarësimet dhe marrëveshjet:

  • Anëtar i ASEAN dhe ASEAN Zona e Tregtisë së Lirë (AFTA)
  • Anëtar i Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT)
  • Marrëveshja Bilaterale e Tregtisë (BTA) me SH.B.A.
  • Marrëveshja e Tregtisë së Lirë me Bashkimin Evropian (efekt në qershor, 30th 2019)

Të gjitha këto traktate tregojnë se Vietnami është i etur për të nxitur rritjen ekonomike të vendit dhe do të vazhdojë angazhimin e tij drejt tregtisë me vendet e tjera.

4. Rritja e qëndrueshme e PBB-së

Gjatë dekadave të fundit, rritja ekonomike e Vietnamit ka qenë një nga më të shpejtat në botë. Ky zhvillim i shpejtë filloi për shkak të reformave ekonomike të filluara në 1986 dhe rritja ka qenë e vazhdueshme që nga ajo kohë.

Sipas Bankës Botërore, norma e PBB-së në Vietnam ka përjetuar një rritje të qëndrueshme, mesatarisht 6.46% në vit që nga viti 2000.

Lexoni më shumë: Hapni llogari bankare në Vietnam

5. Hapja ndaj investimeve të huaja

Përparësitë gjeografike dhe ekonomia në rritje nuk janë tiparet e vetme tërheqëse për investitorët. Vietnami ka qenë gjithmonë mikpritës për investimet e huaja direkte (IHD) dhe e inkurajon atë duke rinovuar vazhdimisht rregulloret dhe duke siguruar stimuj për IHD.

Qeveria e Vietnamit ofron disa stimuj për investitorët e huaj që investojnë në zona të caktuara gjeografike ose sektorë me interes të veçantë. Për shembull, në bizneset e teknologjisë së lartë ose të kujdesit shëndetësor. Këto përfitime tatimore përfshijnë:

  • Shkalla më e ulët e tatimit mbi të ardhurat e korporatave ose përjashtimi nga tatimi
  • Përjashtimi nga detyrimi i importit, p.sh. për lëndët e para
  • Ulja ose përjashtimi nga qiraja e tokës ose taksa e përdorimit të tokës

6. Vietnami është Kina e radhës?

Kostot në rritje të punës në Kinë rrisin çmimet e produkteve gjithashtu, duke i dhënë Vietnamit një mundësi të mirë për t'u bërë qendra tjetër për prodhimin e mallrave që kërkojnë punë. Industritë që lulëzonin dikur në Kinë tani po lëvizin në Vietnam.

Vietnami po bëhet pika e nxehtë e prodhimit në vend të Kinës. Përveç sektorëve kryesorë të prodhimit siç janë tekstili dhe veshja, prodhimi i Vietnamit po merr gjithashtu një drejtim më të teknologjisë së lartë.

Burimi: Economist.com

7. Popullsia në rritje

Me mbi 95 milion banorë, Vietnami renditet si popullsia e 14-të më e madhe në botë. Deri në vitin 2030, popullsia do të rritet në 105 milion, siç parashikohet nga Worldometers.

Së bashku me një popullsi në rritje, klasa e mesme e Vietnamit po rritet më shpejt se e çdo kombi tjetër të Azisë Juglindore. Kjo do të mbështesë konsumerizmin duke e bërë Vietnamin një objektiv fitimprurës për investitorët e huaj.

8. Demografia e re

Ndryshe nga Kina, ku popullsia po plaket me shpejtësi, demografia e Vietnamit është e re.

Sipas Worldometers, mosha mesatare në Vietnam është 30.8 vjet për dallim nga 37.3 vjet në Kinë. Nielsen gjithashtu ka vlerësuar se 60% e Vietnamezëve janë nën moshën 35 vjeç.

Fuqia punëtore është e re dhe e madhe dhe nuk tregon shenja të zvogëlimit. Përveç kësaj, vendi gjithashtu investon më shumë para në arsim sesa vendet e tjera në zhvillim. Kështu, përveç që është i fuqishëm, forca e punës në Vietnam është gjithashtu e aftë.

9. Kostot relativisht të ulëta të konfigurimit

Në ndryshim nga shumë vende të tjera, nuk ka kërkesa minimale kapitali për shumicën e linjave të biznesit në Vietnam.

Gjithashtu, vini re se shuma e kapitalit që keni deklaruar duhet të paguhet plotësisht brenda 90 ditëve nga data e regjistrimit të kompanisë tuaj.

Mbi përparësitë janë arsyet për të investuar në Vietnam. Mos hezitoni të na kontaktoni për një konsultim dhe ekspertët tanë do t'ju ndihmojnë të filloni dhe të lulëzoni biznesin tuaj në Vietnam.

Lexo më shumë

Rreth Nesh

Ne jemi gjithmonë krenarë që jemi një ofrues me përvojë i Shërbimeve Financiare dhe të Korporatave në tregun ndërkombëtar. Ne ju ofrojmë vlerën më të mirë dhe më konkurruese për ju si klientë të vlerësuar për të shndërruar qëllimet tuaja në një zgjidhje me një plan të qartë veprimi. Zgjidhja jonë, suksesi juaj.

US