Lëvizni
Notification

A do ta lejoni One IBC t'ju dërgojë njoftime?

Ne vetëm do t'ju njoftojmë lajmet më të reja dhe zbavitëse.

Po lexoni në Shqip përkthim nga një program AI. Lexoni më shumë në Disclaimer dhe na mbështesni për të redaktuar gjuhën tuaj të fortë. Preferoni në anglisht .

Përmirësimi i Konkurrencës së Vietnamit: Indeksi Global i Konkurrencës 2019

Koha e azhurnuar: 12 Nov, 2019, 18:16 (UTC+08:00)
  • Vietnami kërceu 10 vende në renditjen e 67 dhe ishte ndër ekonomitë që janë përmirësuar më globalisht nga renditja e vitit të kaluar sipas Indeksit Global të Konkurrencës 2019.

  • Vietnami renditet lartë në madhësinë e tregut dhe TIK, por duhet të punojë në aftësitë, institucionet dhe dinamizmin e biznesit.

Ambienti i biznesit të Vietnamit vazhdon të përmirësohet sipas Raportit Global të Konkurrencës Globale të vitit 2019 të prodhuar nga Forumi Ekonomik Botëror.

Vietnam’s Improving Competitiveness: 2019 Global Competitive Index

Raporti mbulon 141 vende që përbëjnë 99 përqind të PBB-së globale. Raporti mat disa faktorë dhe nën-faktorë, duke përfshirë institucionet, infrastrukturën, adoptimin e TIK, stabilitetin makroekonomik, shëndetin, aftësitë, tregun e produkteve, tregun e punës, sistemin financiar, madhësinë e tregut, dinamizmin e biznesit dhe aftësinë e inovacionit. Performanca e një vendi vlerësohet në një rezultat progresiv në një shkallë 1-100, ku 100 përfaqëson shtetin ideal.

Raporti vuri në dukje se pavarësisht një dekade të produktivitetit të ulët, Vietnami me një rang prej 67 përmirësoi më globalisht dhe kërceu 10 vende nga renditja e vitit të kaluar. Më tej shtoi se Azia Lindore është rajoni më konkurrues në botë i ndjekur nga Evropa dhe Amerika e Veriut. Singapori doli në krye, duke mundur SHBA.

Vietnami renditet më së miri për madhësinë e tregut, TIK

Vietnami renditet më së miri për sa i përket madhësisë së tij të tregut dhe adoptimit të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK). Madhësia e tregut përcaktohet nga PBB-ja dhe importi i mallrave dhe shërbimeve. Adoptimi i TIK matet me numrin e përdoruesve të internetit dhe pajtimin në telefonat celularë, me brez të gjerë celular, internet fiks dhe internet me fibra.

Vietnami performoi më keq në aftësi, institucione dhe dinamizëm biznesi. Shkathtësitë maten duke analizuar grupin e arsimimit dhe aftësive të fuqisë punëtore aktuale dhe të ardhshme në vend. Institucionet maten nga siguria, transparenca, qeverisja e korporatave dhe sektori publik. Dinamizmi i biznesit është të shohësh se sa të qetë janë kërkesat administrative për bizneset dhe si po zhvillohet kultura sipërmarrëse e vendit.

Raporti gjithashtu e vendos Vietnamin me rrezikun më të ulët të terrorizmit dhe me nivelet më të qëndrueshme të inflacionit.

Rritja e Vietnamit dhe shfaqja e tij si një qendër prodhimi janë tashmë të njohura. Marrëveshjet e tregtisë së lirë të Vietnamit dhe kostot e ulëta të punës kanë nxitur investitorët të lëvizin operacione duke lejuar Vietnamin të kapërcejë Kinën si një destinacion për prodhimin e eksportit. Përveç kësaj, eksportet në SH.B.A. janë rritur me një suficit prej 600 milion dollarë amerikanë sipas një studimi të Bankës së Amerikës Merrill Lynch.

Lidhja e internetit e vendit është përhapur në të gjithë vendin me qasje në Wi-Fi falas të disponueshëm në kafenetë, restorantet, qendrat tregtare dhe aeroportet. Të dhënat e shpejta të lëvizshme të Vietnamit janë ndër më të lira në botë. Përveç kësaj, ndërsa Vietnami është një eksportues i madh i softuerit, ai tani po zgjerohet në fusha si fintech dhe inteligjenca artificiale.

Ndërsa Vietnami vazhdon të rritet, ne shikojmë faktorë të theksuar në raport që qeveria po punon për të adresuar në mënyrë që të ecë me IHD-të e qëndrueshme.

Shkathtësia e punës

Indeksi i konkurrencës bie pak a shumë në përputhje me rritjen ekonomike të Vietnamit. Ndërsa Vietnami përfiton nga lufta tregtare midis Uashingtonit dhe Pekinit, punëtorët me aftësi të larta janë një çmim më i lartë. Ndërsa punëtorët e freskët, të pakualifikuar janë të bollshëm, trajnimi bazë ende kërkon kohë. Përveç kësaj, punëtorët e kualifikuar mund të kërkojnë një paketë më të mirë dhe kompanitë po shohin norma më të larta qarkullimi. Ndërsa situata po përmirësohet, qeveria do të duhet ta trajtojë këtë duke krijuar më shumë shkolla profesionale dhe qendra teknike për të nxitur punëtorë të kualifikuar.

Qeverisja e korporatave

Me rritjen e investimeve të huaja në Vietnam, qasje të ndryshme për qeverisjen e korporatave kanë çuar në një përplasje të standardeve dhe praktikave të biznesit. Ky tension është veçanërisht i theksuar midis kompanive kineze dhe atyre perëndimore. Me numrin e marrëveshjeve të tregtisë së lirë të nënshkruar, përfshirë Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor (CPTPP) dhe Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Vietnamit të Bashkimit Evropian (EVFTA) , Vietnamit do t'i duhet të azhurnojë standardet e tij të korporatës. Në gusht, Komisioni Shtetëror i Letrave me Vlerë të Vietnamit lëshoi Kodin e Praktikave më të mira të Qeverisjes së Korporatave të Vietnamit për Kompanitë Publike, duke dhënë rekomandime mbi praktikat më të mira të korporatave. Sidoqoftë, për të qenë të suksesshëm, ndryshimi jo vetëm që mund të vijë nga ndërmarrjet shumëkombëshe por do të kërkohet nga vetë qeveria.

Disa biznese gjithashtu kanë vërejtur se qasja në informacion është një problem i vazhdueshëm. Investitorët raportojnë se qasja në dokumente ligjore mund të jetë problematike dhe nganjëherë kërkon 'marrëdhënie' me zyrtarët.

Dinamizmi i biznesit

Në raportin e lehtësisë për të bërë biznes 2018 , Vietnami ndërsa ishte ende konkurrues, ra një pikë në 69 nga edicioni i mëparshëm. Kjo tregon se Vietnami ende duhet të punojë në procedurat e tij të biznesit, të cilat janë më të lodhshme sesa fqinjët e saj ASEAN, të tilla si Tajlanda, Malajzia dhe Singapori. Fillimi i një biznesi kërkon mesatarisht 18 ditë pune së bashku me një numër procedurash administrative të detyrueshme dhe që marrin kohë. Në Indeksin e Konkurrencës Krahinore Provinciale , procedurat e hyrjes vazhduan të jenë shqetësuese për bizneset me disa që thonë se mund të duhen më shumë se një muaj për të përfunduar të gjitha dokumentet e kërkuara përveç një licence biznesi për t'u bërë të ligjshme. Për të adresuar këto çështje, Vietnami ka ulur tarifat e regjistrimit dhe ka vënë në dispozicion përmbajtje në internet për zbatimin e kontratave për kompanitë që hyjnë në rajon.

Besimi i investitorëve mbetet i fortë

Sidoqoftë, IHD vazhdojnë të derdhen në Vietnam dhe qeveria dëshiron të përmirësojë mjedisin e biznesit në vend. Faktorët e sipërpërmendur nuk pasqyrojnë zgjerimin ekonomik të vendit në vitet e fundit siç ilustrohet në indeksin konkurrues të këtij viti. Sfida më e madhe e Vietnamit është të menaxhojë rritjen e tij me përgjegjësi. Lufta tregtare dhe marrëveshjet e tregtisë së lirë të Vietnamit kanë krijuar mjaft arsye që investitorët e huaj të hyjnë dhe të marrin përfitime nga investimi i tyre. Ky ritëm ka të ngjarë të vazhdojë në periudhën afatmesme dhe afatgjatë.

Lexo më shumë

Rreth Nesh

Ne jemi gjithmonë krenarë që jemi një ofrues me përvojë i Shërbimeve Financiare dhe të Korporatave në tregun ndërkombëtar. Ne ju ofrojmë vlerën më të mirë dhe më konkurruese për ju si klientë të vlerësuar për të shndërruar qëllimet tuaja në një zgjidhje me një plan të qartë veprimi. Zgjidhja jonë, suksesi juaj.

US