Lëvizni
Notification

A do ta lejoni One IBC t'ju dërgojë njoftime?

Ne vetëm do t'ju njoftojmë lajmet më të reja dhe zbavitëse.

Po lexoni në Shqip përkthim nga një program AI. Lexoni më shumë në Disclaimer dhe na mbështesni për të redaktuar gjuhën tuaj të fortë. Preferoni në anglisht .

EVFTA hap kapitullin e ri në marrëdhëniet tregtare BE-Vietnam

Koha e azhurnuar: 23 Aug, 2019, 14:54 (UTC+08:00)

Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Vietnamit të Bashkimit Evropian (EVFTA) u nënshkrua në 30 qershor në Hanoi duke hapur rrugën për përfundimin e saj dhe rritjen e tregtisë me BE dhe Vietnamin.

EVFTA është një pakt ambicioz që siguron gati 99 përqind të eleminimit të detyrave doganore midis BE dhe Vietnamit.

65 përqind e detyrimeve për eksportet e BE në Vietnam do të eliminohen ndërsa pjesa tjetër do të hiqet gradualisht për një periudhë prej 10 vjetësh. 71 përqind e detyrimeve do të eliminohen në eksportet e Vietnamit në BE, me pjesën e mbetur të eleminuar për një periudhë shtatë vjeçare.

EVFTA Opens New Chapter in EU-Vietnam Trade Relations

EVFTA konsiderohet një marrëveshje dypalëshe e gjeneratës së re - ajo përmban dispozita të rëndësishme për të drejtat e pronësisë intelektuale (IP), liberalizimin e investimeve dhe zhvillimin e qëndrueshëm. Kjo përfshin angazhimin për të zbatuar standardet e Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO) dhe Konventën e KB për Ndryshimet Klimatike.

Vietnami dhe BE janë partnerë tregtarë të vjetër. Në fund të vitit 2018, investitorët e BE kishin investuar më shumë se 23.9 miliardë dollarë amerikanë në 2.133 projekte në Vietnam. Në vitin 2018, investitorët evropianë shtuan pothuajse 1.1 miliardë dollarë në Vietnam.

Investitorët e BE janë aktivë në 18 sektorë ekonomikë dhe në 52 nga 63 provinca në Vietnam. Investimet kanë qenë më të spikaturat në prodhim, energji elektrike dhe pasuri të paluajtshme.

Pjesa më e madhe e investimeve të BE-së është përqendruar në zona me infrastrukturë të mirë, të tilla si Hanoi, Quang Ninh, Qyteti Ho Chi Minh, Ba Ria-Vung Tau dhe Dong Nai. 24 shtete anëtare të BE janë investuar në Vietnam, me Hollandën që zë vendin e parë të ndjekur nga Franca dhe Britania e Madhe.

Në nivelin rajonal, Vietnami është tani partneri i dytë më i rëndësishëm tregtar i BE midis të gjithë anëtarëve të ASEAN - duke tejkaluar rivalët rajonalë Indonezinë dhe Tajlandën, në vitet e fundit. Tregtia në rritje midis BE dhe Vietnamit ndihmon gjithashtu për të forcuar pozicionin e ASEAN si partneri i tretë më i madh tregtar i BE.

Industritë filluan për zgjerim të vazhdueshëm

EVFTA, në thelbin e saj, synon të liberalizojë barrierat tarifore dhe jo-tarifore për importet kryesore nga të dy palët për një periudhë prej 10 vjetësh.

Për Vietnamin, eliminimi i tarifave do të përfitojë nga industritë kryesore të eksportit, duke përfshirë prodhimin e telefonave inteligjentë dhe produkteve elektronikë, tekstileve, këpucëve dhe produkteve bujqësore, të tilla si kafeja. Këto industri janë gjithashtu shumë punëtore. Duke rritur vëllimin e eksportit të Vietnamit në BE, MTL do të lehtësojë zgjerimin e këtyre industrive, si për sa i përket kapitalit ashtu edhe për rritjen e punësimit.

(Burimi: Vietnam Briefing)

Lexo më shumë

Rreth Nesh

Ne jemi gjithmonë krenarë që jemi një ofrues me përvojë i Shërbimeve Financiare dhe të Korporatave në tregun ndërkombëtar. Ne ju ofrojmë vlerën më të mirë dhe më konkurruese për ju si klientë të vlerësuar për të shndërruar qëllimet tuaja në një zgjidhje me një plan të qartë veprimi. Zgjidhja jonë, suksesi juaj.

US